Projektering
Vi tar din vision till verklighet
Vi erbjuder en rad olika tjänster inom projektering med inriktning på konstruktioner. Företaget har sedan starten arbetat kontinuerligt mot privatpersoner och professionella beställare. Vi hjälper er från idé till färdiga bygghandlingar och tar på oss ansvaret som kontrollansvarig för ert bygge. Vi producerar ritningar och handlingar med de senaste programvarorna.
Bygglovshandlingar
Ska ni bygga nytt, göra en tillbyggnad, bygga om, vänd dig till oss. Vi tar hand om allt från ansökan med tillhörande ritningar och handlingar som är nödvändiga för ett beviljat bygglov.
Läs mer här
Bygglovshandlingar
Du behöver oftast bygglov om du vill bygga nytt, göra en tillbyggnad av någon befintlig byggnad, eller göra ombyggnationer. Du kan även behöva bygglov för att sätta upp ett plank eller en mur, eller ändra på marken på din tomt. Att ansöka om bygglov kan vara en rätt så komplicerad process som kräver olika typer av ritningar och handlingar enligt kraven i Plan- och bygglagen PBL och Boverkets Byggregler BBR. Ritningarna för bygglovet ska visa byggnadens utformning, utseende och placering på tomten. De ska vara fackmannamässigt utförda Vi erbjuder även följande tjänster:
- Bygganmälan för tex eldstad eller Attefallshus / Attefallstillbyggnad och takkupa.
- Uppmätning av befintliga byggnader.
- Uppritning / digitalisering av pappersritningar över befintliga byggnader – Relationshandling.
- Skisser och planering.
Konstruktionshandlingar
Vi upprättar konstruktionshandlingar som är nödvändiga och som säkerställer bärighet och stabilitet i befintliga eller planerade delar i en byggnadskonstruktion. Vi utför kompletta handlingar som omfattar grundplan, stomplan, bjälklagsplan, takplan, sektioner, väggelevationer och detaljer.
Läs mer här
- Det är ett krav inför ett tekniskt samråd för att få ett startbesked, då som underlag för att svenska och internationella byggregler ska följas i byggprojektet.
- Du kan använda konstruktionsritningar för att samla in offerter från byggentreprenörer. Med ett detaljerat underlag blir offerterna jämförbara.
- Konstruktionsritningarna används för att bygga efter. Byggnaden är genomtänkt och beräknad innan bygget påbörjas vilket resulterar i ett effektivt bygge med bra slutresultat.
- Ju fler detaljer dessa ritningar redovisar, desto smidigare blir det för byggaren, vilket ofta sparar mer pengar än kostnaden för ritningarna.
Bygghandlingar
I samarbete med byggherren och övriga discipliner upprättar vi projektets bygghandlingar som är styrande för byggnationen. En bygghandling innehåller detaljerade ritningar, rumsbeskrivningar, tekniska beskrivningar samt konstruktionsritningar. Detta är detaljer som inte specificeras i en bygglovshandling.
Läs mer här
Bygghandlingar
Bygghandlingen är det som utgör kontraktsunderlaget mellan dig som byggherre och byggentreprenören. Här redovisas vad som ska göras för att byggnationen ska bli som du önskar. Det är nu alla specifika val som tekniska detaljer, material och dimensioner redovisas. Detta gäller oavsett om du ska genomföra en om-, till- och/eller nybyggnation.
Bygghandlingen är också det styrande dokumentet när besiktning av projektet ska genomföras.
Bygghandlingar består också av en lista och beskrivning av de krav som ställts på byggprojektet. De här kraven brukar kunna delas in i tre kategorier:
Krav från myndigheter: De här kraven går att hitta i lagar, föreskrifter och förordningar.
Verksamhetsspecifika krav: De här kraven syftar till att säkerställa att den färdiga konstruktionen eller byggnaden kommer kunna användas på det sätt, det vill säga av den typ av verksamhet, som den är planerad för. Kraven kan tillexempel handla om rummens placeringar i relation till varandra, brandsäkerheten, ljud- och ljusförhållanden samt vilka installationer som behövs.
Byggnadsspecifika krav: De här kraven gäller de tekniska egenskapskraven som konstruktionens utformning, tillgänglighet, energieffektivitet och beräknad livslängd för konstruktionen. Kraven på tekniska lösningar och utrustning hamnar också i den här kategorin.
Kontrollansvar
Om du ska bygga nytt, bygga om, riva eller utföra markarbeten behövs en kontrollansvarig KA i ditt byggprojekt. Vänd dig till oss på Cadhouse som har flera certifierade kontrollansvariga. Vi står till tjänst med råd och hjälp så att du kan vara säker på att ditt byggprojekt uppfyller bygglagstiftningen.
Läs mer här
Kontrollansvar
Den kontrollansvarige ska medverka till att ditt projekt uppfyller kraven i bygglagstiftningen. Den kontrollansvarige ska bland annat hjälpa dig som byggherre att ta fram en kontrollplan. Den kontrollansvarige ska också se till att kontrollplanen följs, vara med vid det tekniska samrådet, besiktningar och andra kontroller samt skriva ett utlåtande som ska vara underlag för byggnadsnämndens slutbesked. Vi biträder dig som byggherre och engagerar oss i ditt projekt.
Vem får vara kontrollansvarig?
För att arbeta som kontrollansvarig måste man vara certifierad av ett ackrediterat certifieringsorgan.
Certifieringen är en personcertifiering, vilket innebär att endast den person som är certifierad får utföra de uppgifter som kontrollansvarig ska utföra. För att kunna bli certifierad krävs kunskap, erfarenhet och lämplighet för uppgiften.
Cadhouse har kontrollansvariga med behörighet N (normal art) och K (komplicerad art).
Behörighet K krävs vid projekt av komplicerad art, nybyggnad, tillbyggnad, ombyggnad eller rivning av byggnader med fler än två våningar, kabinbanor, radio- eller telemaster och vindkraftverk. Det kan även gälla arbeten med fasta cisterner eller andra fasta anläggningar för kemiska produkter som är hälso- och miljöfarliga eller projekt med byggnader och anläggningar för brandfarlig verksamhet. Projekt av komplicerad art kan även avse byggnader med stora spännvidder
Sakkunnig tillgänglighet
Vi är certifierade inom sakkunnig tillgänglighet TIL 2 och kan hjälpa er med Rådgivning - Utlåtande vid bygglov – Tillgänglighetsbeskrivning - Granskning under projektering - Stöd under byggnation - Besiktningsutlåtande inför slutbesked
Läs mer här
Sakkunnig tillgänglighet TIL 2
Enligt plan- och bygglagen ska alla byggnader vara tillgängliga och användbara för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga. Frågan tas upp redan vid bygglovsansökan. De tekniska egenskapskraven kring tillgänglighet hanteras vid tekniska samrådet. En sakkunnigs uppdrag är att se till att byggherren följer detta, under såväl projektering, som vid själva byggnationen och vid färdigställande.
Syftet med dessa regler om tillgänglighet är att så många som möjligt ska kunna delta i samhället på lika villkor. Såväl personer med full rörlighet som personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga skall kunna använda den byggda miljön vi har omkring oss.
CAD-samordning
För att få bygg- och infrastrukturprojekteringar att flyta smidigt krävs oftast en CAD-samordnare. Vi har god kunskap i de vanligaste CAD -programmen och en gedigen projekteringsbakgrund.
Läs mer här
CAD-Samordning
För oss handlar rollen som CAD-samordnare om översikt och samordning av den stora mängden information i ett bygg- eller infrastrukturprojekt. Vi tar en aktiv roll i projektet och stöttar både beställare och projektörer. Vi försöker hela tiden att finna den enklaste vägen att samordna projektörerna mot de gemensamma mål som beställaren har satt upp. Vi ser en stor fördel i att vi är en neutral part som har CAD som vår specialitet.
I början av ett projekt behöver ramarna sättas för projektet. Det innebär att identifiera ritningsindelningen, ta fram mallar för projektering och skapa rutiner. Det planeras ett CAD-möte i samband med startmöte. Under CAD-mötet bör beställarens CAD-manual ses över för att säkerställa att projektet uppfyller beställarens krav.
Under projektets gång är CAD-samordnaren projektledarens och projektörernas stöd vad gäller struktur och leverans.
När projektet närmar sig sitt slutskede samlar CAD-samordnaren in alla relationsdokument från alla projektörer enligt uppdragsgivarens instruktioner i CAD-manualen. I samband med insamlingen görs även kvalitetskontroller och vid behov ombeds projektörerna att åtgärda brister.